Sugen på ett betonggolv?

Den industriella inredningen har slagit stort under senare år och inte mycket tyder på att det är trend som kommer att dö ut. Som med de flesta andra trender så finns det inslag som fungerar bättre och vissa som kanske inte är fullt lika gångbara.

En av de detaljer inom industriell inredning som definitiv är här för att stanna och dessutom öka i popularitet gäller betonggolvet.

Ett betonggolv har många fördelar som man måste ha i åtanke. Förvisso finns även några initiala nackdelar, men då vi anser att dessa går att parera så är det ett golv som passar för de flesta. I synnerhet för den som söker en stram, stilren och tidlös design.

Fördelar med ett betonggolv

Vilka fördelar finns då med att välja ett betonggolv? Här följer några av de mest uppenbara:

  • Lättstädat: Lägger man ett betonggolv – eller slipar upp ett befintligt sådant – så får man en yta utan några skarvar. Det underlättar vid städning och det ger dessutom ett väldigt sobert intryck där samma golv flyter genom hela hemmet.
  • Snyggt och billigt: Ett betonggolv ger en bostad lite personlig touch och lite råhet. Men, det handlar om en naturlig finish och det innebär att det är en perfekt bas för att blanda mot andra sådana. Trä och betong brukar vara en väldigt gångbar kombination där träet står för det varma och mjuka medan betongen adderar hårdhet och en mer sofistikerad känsla. Jämför man priset med andra typer av stengolv – marmor eller granit – så är betong billigare per kvm och det ger samtidigt samma känsla.

Kan jag välja ett betonggolv?

Betonggolv är tunga och det normala tillvägagångssättet är att man förfinar ett redan befintligt betonggolv och slipar upp det. Det är fullt möjligt att gjuta ett nytt betonggolv också, men i det fallet så måste man genomföra en grundlig undersökning. Det finns inga garantier att bjälklaget i ett trähus klarar av den tyngd som finns i vanlig betong. Detta måste man räkna på innan.

Det är här CellBetong kommer in i bilden, materialet är betydligt lättare än vanlig betong och går att använda för projekt där vikten är avgörande. Tack vare den låga vikten, som kan anpassas efter behov och förmåga, går det att förverkliga drömmen om ett betonggolv även om bjälklaget inte tål hög belastning. Den slutliga finishen och hållfastheten erhålls genom att CellBetongens yta täcks med ett avjämnande skikt flytspackel.

För att avhjälpa ett kallt golv är det en god idé att installera golvvärme. Slingorna läggs ut ovanpå CellBetongskiktet och täcks slutligen med avjämningsmassa/flytspackel. Värmen kommer att stråla uppåt då CellBetongen isolerar nedåt, bättre kan det inte bli!

Nackdelen med betong då?

Det är ett hårt golv. Ett golv som är lika hårt som betong är också oförlåtande. Tappar man någonting på golvet så kommer det att gå i tusen bitar. Har man småbarn så kanske det inte är optimal lösning sett till detta. Man kan lägga ut mattor i syfte att mjuka upp litegrann, men att golvet fortfarande kommer att vara stenhårt går inte att avhjälpa – det är del av charmen också.