Gräsarmering räddar din gräsmatta

Kan man både äta kakan och ha den kvar? Om du har en gräsmatta så vill du A) ha den grön, prunkande och inbjudande och B) en yta som går att använda och exempelvis ställa din bil på. Det ena tar i det här sammanhanget ut det andra. Vill du använda din gräsmatta som en avlastningsplats – en yta att parkera bilen på – så kommer tyngden från fordonet att förstöra ytan.

Varje gång du parkerar så kommer ett slitage att uppstå och detta innebär på sikt att den gröna ytan mer kommer att påminna om en leråker. Men, det finns ett sätt att både äta kakan och att spara den till senare: gräsarmering.

Gräsarmering har förvisso några år på nacken, men det har skett nya innovationer som gör processen enklare. Grundtanken är densamma: du lägger ut plattor som därefter ger skydd och stadga till gräsmattan.

Gräsarmering av betong är den traditionella metoden; betongklossar – genomborrade sådan – läggs ut i sjok bredvid varandra och bildar, säg, en parkeringsyta. Från början ser detta konstigt ut, men i takt med tiden så trycks betongen ned och samtidigt som gräset växer upp så får man en förstärkt gräsmatta. Det är hela grundprincipen.

Men, betongarmeringen har nackdelar och en av dessa är att betongen kommer att synas. Du kommer inte att få en homogen gräsyta – överallt kommer det att sticka upp små huvuden av betong och det är inte estetiskt tilltalande. Funktionellt förvisso, men inte snyggt. Dessutom så är gräsarmering med betong ett lite lurigare projekt också.

Gräsarmering i plast ger ett snyggare resultat

Det material som ger extra allt i samband med en gräsarmering är plast. Plasten som används är polyetylen och den är återvunnen – vilket har en stor uppsida rent miljömässigt. Den är beständigt mot uv-strålning och den har en enormt lång livslängd. Det finns även andra uppenbara fördelar med att förstärka en gräsmatta med plast snarare än med betong – eller grus, som också är ett alternativ. Här följer några av dessa fördelar:

  • Naturlig gräsmatta: Gräset växer naturligt över – och genom – plasten vars hålrum ger fri lejd för nytt gräs. I takt med tiden kommer det att innebära en grön gräsmatta med en stabil grund. Plasten ligger hela tiden under ytan på en lämplig nivå – den kommer inte att försvinna djupare och djupare ned.
  • Enklare montering. Du behöver inte ens använda dig av en spade. Du lägger ut plastarmeringen över ytan. Partierna kommer i färdiga storlekar som är enkla att kapa till. Precis som vid ett klickgolv så hakar du i varje del i nästa. Då du sedan ställer exempelvis en bil på ytan så trycks plasten ner och hela processen sätter igång. Efter bara någon vecka så kommer du att se mer gräs än plast. Enkelheten avspeglas även i transporten. Sjoken av plast kommer i fyrkanter som är lätta att stapla och lägga in i bilen – eller på släpet, om det handlar om en större yta.
  • Perfekt för andra miljöer. Gräsarmering med plast är gångbart även i andra miljöer än parkeringsplatser. Man kan idag se att denna metod används vid kraftigt belastade promenadstråk och vid speciella turistattraktioner – vid lutande tornet i Pisa exempelvis. Man lägger ut plattorna och ytan hålls grön, prunkande och inbjudande. En perfekt lösning!